
İSMET ÂDEMİYETLEDİR HAKLARIMIZ VAROLUŞUMUZDANDIR – PROF. DR. RECEP ŞENTÜRK
İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Recep Şentürk Hoca, özellikle Sosyoloji ve Fıkıh alanında yapmış olduğu çalışmalarla tanınıyor. Kendisine has yaklaşımları ve ürettiği yeni kavramlarla dikkat çekiyor. Mesela “Açık Medeniyet” hocanın ortaya attığı önemli kavramlardan biri. Tarih boyunca birçok medeniyet aynı anda varlığını sürdürmüş ve birbiriyle ilişki içinde olmuştur. Ancak geçmişte birbirine coğrafi olarak yakın medeniyetler arasındaki ilişki bugün kaçınılmaz olarak bütün medeniyetler arasında gerçekleşmektedir. Bir başka ifadeyle coğrafi sınırlarla birbirinden ayrılmış çok medeniyetli bir dünyadan sembolik sınırlarla birbirinden ayrılmış ancak aynı fiziki ve sosyal mekanı paylaşan çok medeniyetli toplumlara geçilmiştir. İşte bu olguyu hoca “Açık Medeniyet” olarak ifade etmektedir.

PERDE VE MÂNÂ AKIL ÜZERİNE BİR TAHLİL – İBRAHİM KALIN
İbrahim Kalın yoğun bir mesai ile devlet işleriyle meşgul olmasına rağmen nitelikli eserlere imza atan bir ilim adamı. Perde ve Mânâ da hacim olarak küçük olsa da çok mühim bir meseleyi vuzuha kavuşturmayı hedefliyor. Akıl kavramını mutlaklaştırmadan ve önemsizleştirmeden büyük varlık dairesi içinde ait olduğu yere oturtmayı amaçlıyor. Doğru bilginin ve erdemli davranışın zemini olarak akıl, insanı diğer canlılardan ayıran temel özelliktir.

BiR GÜZEL YORULDUK – NECDET SUBAŞI
Necdet Subaşı, Türkiye’nin son çeyrek asrında toplum, din ve gündelik hayat konularında fikir üreten ve önemli tespitlerde bulunan velud bir yazar. Akademinin dar çerçevesini aşmış, bürokrasinin soğukluğuna hapsolup kalmamış, içten ve samimi bir dille bizi bize anlatan bizden biri. En son yayınlanan kitabı “Bir Güzel Yorulduk” Müslüman bir münevverin kişisel serencamı ve hatıraları eşliğinde Türkiye’nin özellikle son kırk yılına şahitlik ediyor. Subaşı, her daim talebelerinin ve okurlarının ufkunu açan bir entelektüel olarak bilinir. Onu dinlemek de okumak da bir ayrıcalıktır.